جست و جو در پرتال

مقررات و اصول کلی کار در آزمایشگاه

مقررات و اصول کلی کار در آزمایشگاه:
  1. کلیه افراد در آزمایشگاه :
  2. موظف به رعایت اصول ایمنی می باشند
  3. موظف هستند که عملیات آزمایشگاهی را برای خود  و همکارانشان به گونه ای طرح ریزی کنند که کارها را در حالتی ایمن انجام دهند.
  4. باید از مقررات سطح ایمنی آگاهی داشته باشند
در هنگام حضور در آزمایشگاه:
  1. حتماً از روپوش آزمایشگاه استفاده کنید.
  2. از قرار دادن کیف و وسایل شخصی در آزمایشگاه جدداً پرهیز نمایید.
  3. از خوردن، نوشیدن، سیگار کشیدن و ..... در آزمایشگاه جدداٌ پرهیز نمایید.
  4. تا حد امکان از کار به تنهایی در آزمایشگاه خودداری کنید.
  5. اگر طبیعت کار شما اقتضا کند که به تنهایی در آزمایشگاه کار کنید بایستی حضور خود را به مسئول آزمایشگاه یا همکاران دیگر اطلاع دهید.
  6. همواره مواد و وسایل غیر ضروری را از روی میز کار و کف آزمایشگاه برداشته و در محل مناسب خود قرار دهید.
  7. نیمکت ها، میز های کار و دیگر سطوح آزمایشگاهی را پس از هر بار استفاده با یک ماده پاک کننده یا ضدعفونی کننده تمیز نمایید.
 به هنگام:
  1. نیاز به استفاده از هر دستگاه به منظور جلوگیری از هر گونه اختلال در دستگاهها لازمست در شروع استفاده با مسئول آن هماهنگی کامل به عمل آید و طبق SOP عمل کرده و در دفتر کار با دستگاه ثبت شود.
  2. نیاز برداشت نمونه از انبار حتماً با مسئول انبار هماهنگی گردد.
  3. مشاهده خرابی و اختلال در دستگاهها ضروری است هر چه سریعتر به مسئول وقت دستگاهها اطلاع داده شود.
  4. هر گونه حوادث و اتفاقات خطرناک را سریعاً به اطلاع سرپرست آزمایشگاه و مسئولین زیربط برسانید.
  5. کف آزمایشگاه را در همه اوقات خشک نگه دارید
  6. پاکسازی منظم بنیادی و دوره ای در محیط آزمایشگاه بایستی انجام گیرد.
  7. هنگام ترک آزمایشگاه از خاموش بودن دستگاه، بستن شیر گاز و آب ..... اطمینان حاصل نمایید.
کمک های اولیه در برخورد با خطرات احتمالی در آزمایشگاه
  1. هر آزمایشگاه باید مجهز به کپسول اطفاء حریق و جعبه کمک های اولیه باشد.
  2. همواره محل جعبه کمک های اولیه و کپسول های آتش نشانی را به خاطر داشته باشید.
  3. چگونگی استفاده از کپسولهای ایمنی اطفاء حریق را بدانید.
  4. برای خاموش کردن آتش از کپسول ویژه آن استفاده کنید.
  5. هنگام روبرو شدن با یک سانحه خونسردی خود را حفظ کنید.
  6. تنها یک تصمیم منطقی می تواند شما را در آن موقعیت کمک کند.
  7. هر حادثه ای را به مسئول آزمایشگاه گزارش دهید بعد از حادثه در صورت نیاز به پزشک مراجعه کنید.
  8. روش مناسب برای درمان هر حادثه را آموزش ببینید.
  9. محلولهای قابل اشتعال را در کابینت ها و یا ظروف ایمن مناسب نگه داری کنید. عوامل ناسازگار را کنار یکدیگر نگه داری نکنید( مثلاً اسیدها یا مواد اشتعال زا )
  10. در مورد مسمومیت لازم است نام مسمومیت کننده را بدانند.
  11. مسموم را نباید وادار به استفراغ کرد.
  12. مسمومی که با یک ماده سوزاننده دچار مسمومیت شده است در صورتی که بهوش است هر ازچندگاهی آب بخورانند.
  13. در سوختگی ها در درجه اول محل سوختگی ها را با یک گاز استریل باید پوشانید.
  14. سعی نکنید لباس را از پوست سوخته جدا کنید به جای استفاده از انواع پمادها بهتر است  مصدوم را سریعاً به پزشک برسانید.
  15. در صورت افتادن محیط کشت آلوده بروی زمین اطراف محل آلودگی را سریعاً خلوت کرده بر روی محیط کشت الکل 70 درصد ریخته بمدت 5 دقیقه در همان حال بگذارید. سپس از خدمه بخواهید با دستکش محل را با پنبه الکل تمیز کرده . پنبه الکل را در کیسه مخصوص قرار دهد .
  16. محیط های حاوی باکتری را حتماً با پبتور بکشید.
در صورت پاشیدن هر ماده به داخل چشم:
  1. اولین و منطقی ترین کار شستن با آب فراوان است . آب را باید از سمت بینی وارد چشم کرد تا چشم دیگر آلوده نشود نباید از مواد شیمیایی دیگر برای خنثی کردن اثر ماده اول استفاده کرد. پلکها را باید باز نگه داشت و در صورت استفاده از لنز سریعاً آن را خارج کنید.
  2. در صورت ادامه ناراحتی مراجعه به پزشک ضروری است.
  3. در صورت نشت یا ریخته شدن مواد سمی فرار یا قابل اشتعال (در صورت امکان) تجهیزات ایجاد کننده شعله یا جرقه را بلافاصله خاموش کرده و آزمایشگاه را تخلیه کنید.
مقررات و اصول کار در آزمایشگاه میکروب شناسی
  1. تمام کارکنان آزمایشگاه باید قوانین ایمنی و فرایندهایی را که در حین انجام کار وجود دارد را بدانند.
  2. خطرات بالقوه بیولوژیکی همراه با هر فعالیت، شناسایی و قبل از شروع به کار موارد ایمنی مناسب برای آن در نظر گرفته شود.
  3. پیش از توزین یا برداشتن هر ماده برچسب ایمنی آن را مطالعه کنید.
  4. هنگام استفاده از ترازو بعد از هر توزین صفحه ترازو و قاشقک مخصوص توزین را به دقت تمیز کنید.
  5. فشار زیاد به سطح ترازو باعث کاهش حساسیت و دقت آن می شود.
  6. دقت کامل به عمل آورید تا از گذاشتن لوله ها و ظروف حاوی مواد بدون بر چسب در یخچالها و فریزرها و قفسه ها جداٌ خودداری شود.
  7. در برداشت از انبار اصلی دقت فرمایید تا آنها آلوده نشود و در صورت آلودگی حتماً به مسئول مربوط اطلاع داده شود.
  8. تمام مواد و وسایل مورد استفاده در صورت احتمال آلودگی بایستی اتوکلاو گردند و مسئولیت انتقال آنها پس از شستشو به اتاق اتوکلاو به عهده مسئول اتوکلاو می باشد.
  9. نگه داری مواد خوراکی و آشامیدنی در یخچالی که محیط های کشت در آن وجود دارد ممنوع است . برای مواد غذایی باید از یخچالی فقط به همین منظور استفاده شود.
  10. برچسب محیط های کشت و مواد شیمیایی همچنین محصولات ناآشنا را قبل از استفاده به دقت خوانده و پیش از استفاده از تجهیزات جدید، به اطلاعات سازنده آن تجهیزات مراجعه کنید.
  11. در موقع ساخت محیط های کشت استفاده از ماسک برای محافظت سیستم تنفسی از ورود آئروسل لازم است.
  12. ماسک باید از نظر اندازه مناسب باشد و آموزش طریقه استفاده سریع از آن داده شده باشد.
  13. میز کار را قبل و بعد از انجام کار با الکل 70 درصد تمیز کنید.
  14. پس از اتمام کار محل کار خود را تمیز و در صورت نیاز ضدعفونی کنید.
  15. قبل از خروج از آزمایشگاه شستن کامل دستها به مدت حداقل 10 ثانیه لازم است.
مقررات و اصول کار در آزمایشگاه شیمی:
  1. پیش از توزین یا برداشتن هر ماده برچسب ایمنی را مطالعه کنید.
  2. در استفاده از مواد شیمیایی خطرناک و نیز مواد آلوده کمال دقت را به عمل آورید و همواره اصول ایمنی را رعایت نمایید.
  3. هرگز مواد شیمیایی محلول را بوسیله پیپت با دهان نکشید برای برداشتن این مواد حتماً از پپتور استفاده کنید.
  4. مواد شیمیایی فرار و موادی که بخارات سمی دارند حتماً در زیر هود شیمیایی باز کنید.
  5. در صورت استفاده از هود برای جلوگیری از ایجاداختلال در جریانات هوایی از جمع نمودن وسایل در زیر هود به ویژه محل های ورودی و خروجی هوا جداً خودداری نمایید.
  6. در موارد احتمال ترشح مواد شیمیایی خطرناک در صورتیکه هود در دسترس نیست باید از عینک مناسب صورت استفاده کرد.
  7. هنگام کار با مواد شیمیایی همواره باید دستکش پوشید . زیرا پوشیدن دستکش میتواند فرد را در مقابل مواد خطرناک زیستی محافطت کند.
  8. در موقع استفاده از مواد شیمیایی خطرناک استفاده از ماسک برای محافظت سیستم تنفسی لازم است ماسک باید از نظر اندازه مناسب باشد و آموزش طریقه استفاده صحیح از آن داده شده باشد.
  9. انبار کردن و نگهداری وسایل غیرضروری در زیر هودها ممنوع می باشد.
  10. در صورت ریزش هرگونه مواد شیمیایی با آب، کف آزمایشگاه را بلافاصله تمیز کرده و با قرار دادن علائم هشدار، دیگران را نسبت به خطرات بالقوه سرخوردن آگاه نمایید.
 
نکات لازم در کار با اسید و قلیا :
  1. اسیدها و بازها را جداگانه در فضایی که بخوبی تهویه شوند و بدور از مواد فرار آلی و اکسید شونده قرار دهید.
  2. از محفظه هایی( لاستیکی یا پلاستیکی) برای انتقال اسیدها و پایه ها استفاده کنید.
  3. با اسیدها و بازهای غلیظ در زیر هود شیمیایی مناسب کار کنید.
  4. ظروف فلزی را نباید برای رقیق کردن مورد استفاده قرار داد.
  5. در عمل بایستی همیشه اسید را در آب ریخته ، نه آب را در اسید. زیرا اگر آب روی اسید ریخته شود تولید حرارت نموده که با ایجاد حباب های هوا ذرات اسید را شدیداً به اطراف پخش می کند.
  6. در موقع اضافه نمودن اسید غلیظ به آب سعی شود اسید را با پیپت برداشته و در موقع تخلیه در آب به جداره داخلی ظرف خالی کرد و سپس با بهم زدن شیشه آن را مخلوط کرد.
  7. پس از رقیق کردن باید مدتی بگذرد تا اسید بتدریج سرد شود سپس آن را استفاده نمود.
  8. صدمات عمومی ناشی از هیدروکسید سدیم، سوختگی پوست و چشم می باشد.
  9. هیدروکسید سدیم 5/2 نرمال باعث آسیب شدید چشمی می گردد.
  10. اگر تماس پوستی رخ داد کل محل آلوده شده را با آب بشویید.
  11. مقدار کافی داروی شستشوی چشم باید همیشه در محل مناسب و با برچسب مشخص موجود باشد.
  12. ظروف محتوی اسیدها بخصوص اسید سولفوریک نبایستس در معرض تابش نور آفتاب قرار گیرد. آنها را در شیشه های کدر و دور از آفتاب قرار دهید.
  13. هنگام نقل و انتقال ظروف اسیدها قبل از حمل اینگونه ظروف بایستی سرپوش ظرف را کمی شل کرد و پس از تخلیه فشار درب آنرا محکم کرد.