آشنایی با اداره مشاوره وسلامت روان دانشجوییامروزه سلامت روان چیزی بیش از نبود بیماریهای روانی است و صرف نداشتن بیماریهای روانی ، دیگر نمیتواند شاخص بهزیستی روانی افراد باشدچراکه زندگی یعنی مساله و مساله اصلی ما زندگی ماست، زندگی پر است از فراز و فرود، شادی و غم، موفقیت ها و ناکامی ها، هر روز با تصمیمی مواجه هستیم که می تواند زندگی ما را تحت تاثیر خود قرار دهد ما نیاز به پشتیبان داریم، به نقل از مولی علی (ع) که « بهترین پشتیبان مشاوره و مشورت گرفتن است » زیرا گاهی افراد با موقعیتهای چالشبرانگیزی در زندگی مواجه میشوندکه احساس دودلی و تردید میکنند یا میخواهند چیزی را در زندگی عوض کنند. در این مواقع ممکن است احساس نارضایتی، سردرگمی، اضطراب، استیصال و درماندگی کنند و بهتنهایی قادر به مدیریت شرایط نباشند. دورهی دانشجویی هم به دلیل تغییرات عمدهای که در عرصههای مختلف زندگی فرد ایجاد میکند، معمولا تنشزاست خصوصاً اگر دسترسی به منابع حمایتی مانند خانواده محدود باشد. دست اندرکاران عرصه سلامت وبهداشت روان واحدی را در دانشکده ها تحت عنوان اداره مشاوره وسلامت روان دانشجویی باساختاری مشخص وکادری مجرب ومتخصص در روان شناسی ومشاوره پیش بینی کرده اند که کمک های شایانی را برای دانشجویان می نماید .در چنین شرایطی نقش یک مشاور این است که در عین حفظ اصل رازداری، فرد را در چگونگی حل مسایلش راهنمایی کند و او را به جایی برساند که تمرکز و درک روشنتری از مسأله پیدا کند. مشاوران با استفاده از آموزشهایی که دیدهاند و تخصصی که دارند به فرد کمک می کنند تا نقاط قوت، ضعف و احساسات خود را بهتر بشناسدو به بهترین شکل با مسایل و محیط خود سازگار شود و موانع رشد و خودشکوفایی را از مسیر حرکت خود بردارد.
وظایف اداره مشاوره دانشجویی دانشکده به شرح زیر است:
- بررسی و شناخت استعدادها و علایق دانشجویان و برنامه ریزی و تلاش در جهت شکوفایی استعدادها ، هدایت تحصیلی و حرفه ای دانشجویان.
- برگزاری جلسات با دانشجویان و پاسخگویی به پرسشهای آنان در مورد مسائل روانی - اجتماعی به کمک کارشناسان و افرادمتخصص و صاحبنظر در مسائل روانشناسی و مشاوره .
- تحقیق درباره مسائل و مشکلات دانشجویان دانشکده برای شناخت عوامل آسیب زا .
- ارائه خدمات برای حل مشکلات مربوط به تحصیل ، خانواده ، ازدواج ، شغل و اختلالات رفتاری و روانی دانشجویان.
- برقراری ارتباط مؤثر با سایر واحدهای دانشگاهی به منظور کمک به حل مشکلات دانشجویان
- مشاوره با دانشجویان در جهت کمک به پیشرفت تحصیلی و بهبود روابط اجتماعی .
- برگزاری کارگاهها و دورههای آموزشی برای دانشجویان و دانشگاهیان با هدف ارتقاء بهداشت روانی آنها
- شناسایی منابع حمایتی موجود در جامعه و ارجاع دانشجویان به آنها بر حسب ضرورت .
- جلب مشارکت دانشجویان در زمینه فعالیتهای بهداشت روانی .
پرسش های متداول دانشجویان :
• مشاور کیست؟
• در مشاوره چه اتفاقی می افتد؟
• مشاوره به حل چه نوع مشکلاتی کمک می کند؟
• آیا اطلاعات مشاوره محرمانه می ماند؟
مشاور کیست؟
فردی متخصص و آموزش دیده و با تجربه است که به منظور کمک به افراد با طیف وسیعی از مشکلات، دوره دیده و در مرکز مشغول ارائه خدمات می باشد. روانشناس با افکار، نگرشها، احساسات و رفتار سروکار داشته و هم چنین، متخصص در آزمون های روانشناختی است. مشاوران با رویکردی فردی یا گروهی، زمینه را برای ایجاد تغییراتی مثبت در فرد فراهم می کنند( از جمله، شروع یک مطالعه یا شروع صحبت صادقانه با دوستان و ....) و درباره مسائل تحصیلی، عاطفی، خانوادگی، مذهبی، ارتباطی و ... به شما مشاوره می دهند .
در مشاوره چه اتفاقی می افتد؟
مشاوره به معنی پند و اندرز دادن نیست، مشاور به دنبال این است که به شما کمک کند تا بر مسائلی که شما را نگران کرده یا به زحمت انداخته، تمرکز کنید و به درک روشنی از آنها برسید. نقش مشاور حمایت کردن، درک کردن، گوش دادن و پاسخ دادن بدون قضاوت و انتقاد است. او به ارزش ها، انتخاب ها و سبک زندگی شما احترام می گذارد. او کمک می کند تا احساساتتان را بشناسید و در مواردی، آنچه را که در لایه های زیرین مشکلات کنونی شما وجود دارد، شناسایی کنید. او می تواند در تصمیم گیری ها، انتخاب ها یا تغییراتی که به نفع تان است، شما را یاری کند .
مشاور به حل چه نوع مشکلاتی کمک می کند؟
مشاور به حل اکثرمشکلات شخصی، ارتباطی یا هویتی کمک می کند؛ از جمله، اضطراب، استرس و افسردگی، مشکلات ارتباطی و خانوادگی و مسائل هویتی. مشاوره هم چنین، می تواند به حل مشکلاتی مانند، سازگاری با فرهنگ جدید، مقابله با شرایط دشوار، تصمیم گیری ها و انتخاب های سخت و یا مشکلات خاص مانند اعتیاد، کمک کند .
صبر نکنید تا مشکلات، بزرگ و جدی شوند ما ترجیح می دهیم که وقتی مشکلاتتان خفیف هستند، به ما مراجعه کنید، طوری که، بتوان مشکل را سریع تر حل کرد .
محرمانه بودن مشاوره
مطالبی که شما در طی جلسات مشاوره مطرح می کنید، محرمانه است. در شرایط عادی، هیچ چیز، به کس دیگری، خارج از مرکز، بدون اجازه صریح شما، باز گو نمی شود . ندرتا، شرایطی وجود دارد که ما این حق را بر خود محفوظ می دانیم که محرمانه بودن را زیر پا بگذاریم. این موقعیت ها، فقط مواردی را شامل می گردد که مشخص شود، خطری جدی سلامت شما یا دیگری را تهدید می کند. لطفا اگر سوالی در این زمینه دارید، با ما تماس بگیرید .